Actueel werk

RUIGE CIRKELS.
Ik heb hier met een stevige zwarte grafietstift cirkels uit de hand getekend op een A 3 blad en spontaan meerdere malen over dezelfde lijnen gegaan. Rond, ovaal. groot, klein, dik en dun. Enorm leuk en goed voor vlotte vaardigheid waarbij ik mijn  hele arm mee liet doen in staande ontspannen houding. ” Ik kan het” zeg ik dan tegen mezelf!

Circels GM2

 

LICHTWEBMANDALA
Een paar dagen in het ziekenhuis en ik had mijn kleine tekenboek met zwarte balpen natuurlijk bij me. Een heerlijke bezigheid en het scheppen van een eigen kleine wereld, midden tussen dravende verpleegkundigen, vreemde mensen en allerlei plichtplegingen die er bij horen om weer op te knappen. Ik merk ook steeds dat dit kracht biedt, want mijn boekje met de kleine tekeningen, zoals er verder op deze webpagina nog eentje wordt getoond, geeft een goed gevoel, ook op een plek waar niemand eigenlijk wil zijn, niet in mijn eigen bed en mijn vertrouwde omgeving. Soms moet het wel en het tekenen heeft me steeds plezier gegeven. Ik heb het beschreven in een boek dat „ krassen als inspiratiebron” heet.

De naam; “lichtwebmandala” heeft te maken met de vele kleine cirkels en ovale vormen, die denkbeeldig buiten de tekening nog veel verder uitstralen. Ze vormen met elkaar een oneindig netwerk van verbindingen met de achterliggende gedachte; we zijn allemaal verbonden door Licht en Liefde. Afstand speelt geen rol.

Lichtweb GM2

 

DE SLANGENPRINS
Deze kleine tekening ontstond toen ik op reis was naar Finland en in het vliegtuig zat. Zo’n klein tekenboekje met een zwarte balpen! Hoe ik begonnen ben? Dat weet ik echt niet meer want het is spelen en ontspannen bewegen, met lijnen, krasjes en structuren. Er ontstaat vanzelf iets! En…het is vooral leuk! De tijd vliegt voorbij en de ongemakken van het vliegtuig of de reis vallen mee. Ik herinner me nog dat een Japanse dame vroeg of ze er een foto van mocht maken, oké!

slangenprins GM2

KRASJESKUNST
Ook hier heb ik gebruik gemaakt van een eenvoudige zwarte balpen op stevig tekenpapier.
Toen ik in de week van oud- en nieuwjaar heerlijk in de bergen logeerde met gezellige mensen om me heen, maakte ik deze nieuwjaarswens.

nieuwjaarswens GM2

 

ONDER DE ZEESPIEGEL
…..ja, wat speelt zich daar af? Ik gebruikte hier een groot aquarelblad, ging met lijnen en krasjes speels aan het werk. Daarna bewerkte ik het geheel met verf. Mixed media dus.

onderwaterwereld 2017.

MANDALACOMPOSITIE DE VIER WINDSTREKEN. EERSTE TEKENING.
Ik ben begonnen met de mandala die op de cover staat van het boek: „beginnen met mandalatekenen en -ontwerpen” en het eindresultaat staat ook aan de bovenkant van deze webpagina. Het ontwerp is in vier-deling gemaakt in plaats van in de 6-verdeling. Ik laat 3 voorafgaande stappen zien. 1: Hier heb ik de mandala in klein formaat aan de linkerkant van het blad getekend.

tafereelmandala GM2

 

MANDALACOMPOSITIE “DE VIER WINDSTREKEN” TWEEDE TEKENING.

Er zijn wat golvende en onderbroken lijnen ingetekend op het blad waar de kleine mandala al staat. De wevende lijnen vormen de compositie.

 

tafereelmandala2 GM2

MANDALACOMPOSITIE “DEVIER WINDSTREKEN” DERDE TEKENING.

De ruimte tussen de lijnen is bewerkt op speelse manier, zodat de uitkomst heel verrassend en leuk uitpakte. Ik noem dit; zenstructuren, want het gemak en de rust om dit te doen geeft veel ruimte en rust in mijn hoofd en mijn hele lijf. Het hoeft niet „iets” te worden want ik ben aan het genieten. Ik heb dit in het boek ”nieuwe mandala-kleurcreaties” aangeboden als kleur-en tekenafbeeldingen.

tafereelmandala3 GM2

MANDALACOMPOSITIE “DE VIER WINDSTREKEN”. Het uiteindelijke resultaat na vele uren heerlijk en ontspannen kleuren, laagje voor laagje, met kleurpotloden en fineliners.

EEN BEER IN ALASKA
Ach, die vele beren in Alaska en natuurlijk ook op andere plekken in de wereld waar de natuur nog ruig en ongerept is! Ik had het geluk om een paar weken in Alaska rond te reizen en daar is het tekenidee voor deze beer ontstaan. Eerst met potlood getekend, daarna met zwarte lijnen, krasjes en structuren verder bewerkt. Het is ook precies mijn bedoeling, en ook mijn liefde voor tekenen, dat de herinnering en ook de verdere betekenis van dieren in hun natuurlijke omgeving, extra sterk te beleven. Tekenen is vertragen en meer ruimte voor het gevoel ervaren dat ik ook bij de natuur hoor, dat ik ook natuur ben! Bij “schilderijen” is het schilderij dat ik heb gemaakt met een landschap waar deze  beer tussen het gras komt aanlopen. Ik heb veel beren gezien in Alaska; indrukwekkende, mooie en gevaarlijke dieren.

beer GM2

2 gedachten over “Actueel werk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s